وَمَا أُبَرِّئُ نَفْسِی
پیام سیاسیاجتماعی امام رضا علیهالسلام به فعالان فضای مجازی
برداشتی آزاد از پیام امام رضا علیهالسلام به عبدالعظیم حسنی علیهالسلام
برای امروز همین بس که با هم تاملی در این پیام روحبخش داشته باشیم و با رفتار خودمان در فضای مجازی تطبیق دهیم. باشد که زمینهی رشد روز افزون علمی و اخلاقی ما در فضای مجازی و حقیقی باشد.
فرمایشات و پیام آنها سادهتر از آن است که فکر کنم هر یک از ما توان تطبیق آن با رفتارمان در فضای مجازی را نداشته باشیم. برای همین تنها به حاشیهنویسی در کنار بعضی از آنها اکتفا کردم.
بیش از اینش باشد برای فرصتی و مجالی دیگر.
اما پیام:
حضرت عبدالعظیم (ع) روایت مى کند، مولایم امام رضا (ع)، براى من پیام فرستاد و فرمود:
سلام مرا به دوستانم برسان
پاسخ سلام واجب است! السلام علیک یا علی ابن موسی الرضا، علیک آلاف التحیة و الثناء و رحمةالله و برکاته
به آنان بگو...
1- راهى را براى نفوذ و تسلط شیطان بر خود باز نگذارند.
خاطرم هست در بحثی که درباره هجرت از فضای مجازی داشتم تاکید کردم که اگر حضور در فضای مجازی زمینهساز لطمه و ضرر در تحصیل علمی، اخلاقی و یا آسیب رفتاری شود، هجرت از آن و ترک آن واجب است. قرار نیست اینجا دین و اخلاقمان را حراج کنیم تا شاید به دیگران چیزی از دین بیاموزیم!
فضای مجازی، این ظرفیت را دارد که به بهترین راه برای نفوذ شیطان در دلهای ما مبدل شود! ندارد؟
2- آنان را به راستگوئى در سخن و اداى امانت امر کن
پر واضح است که آنچه که امروز در رسانههای بزرگ و کوچک ما به اسم خبر ارائه میشود، گاهی چنان با سخنان کذب و دروغ آمیخته و آغشته است که حتی برخی از اهل تشخیص و دقت را هم به خطا میاندازد و باورپذیری آن دروغ را آسان میکند.
درباره ادای امانت هم فقط یک نکته و آن اینکه در نقل مطالب از دیگران و از سایتها و... باید رسم امانت را برای صحیح و دقیق نقل کردن و صد البته نقل منبع رعایت کنیم.
3- به آنان دستور بده، در مسائل پوچ و بیهوده بحث و جدال را ترک نموده و سکوت اختیار کنند.
و چقدر هم ما به این فرمایش امام رضا علیهالسلام دقت و عمل میکنیم! در طول شبانهروز در محیطهای مختلف فضای مجازی چقدر زمان از عمر مفید جوانی ما صرف بحث و جدلهای بیهوده در موضوعات بیهوده میشود؟ فتأمل!
4- به آنان دستور بده، به سوى هم روى آورند، با هم معاشرت کنند و به دیدار یکدیگر رفته، ارتباط برقرار نمایند؛ زیرا این عمل موجب تقرب و محبوبیت نزد من مى گردد!
فکر میکنم از خوب است از دو جهت تامل کنیم.
یک: تامل در آسیبی که حضور در فضای مجازی به دید و بازدیدها و معاشرتهای سنتی و مرسوم ما زده و باعث آسیبهای زیادی در کانون خانواده و در جمع فامیل و دوستان شده است و تلاش برای اصلاح و تغییر در رفتارها.
دو. تلاش برای معاشرت صحیح و موثر با یکدیگر در فضای مجازی و زمینهسازی برای انتقال تجربه و رشد علمی و معنوی
5- دوستان و یاران من نباید، وقت خود را صرف مخالفت و سرکوبى همدیگر نمایند. با خود عهد کرده ام، هر کس مرتکب اینگونه اعمال مخرب و هستى سوز شود، و حتى یکى از دوستان مرا مورد خشم و ناراحتى قرار دهد، از خدا بخواهم، او را در دنیا گرفتار سخت ترین عذابها کند و در آخرت نیز از زیانکاران باشد!
6- خداوند نیکوکاران آنها را آمرزیده و از بدکاران آنها هم در گذشته است،مگر کسانی که شرک آورده یا موجب تجاوز و اذیت به یکى از اولیاء و دوستان من شده، یا عداوت و کینه آنان را در دل داشته باشند؛ زیرا چنین گناهانى را پروردگار نمى آمرزد، مگر اینکه از کار زشت خود بازگشت واقعى نمایند و آن را جبران کنند، وگرنه روح ایمان از قلب آنان می رود و از دایره ولایت ما خارج مى شود و از آن بهره اى نخواهد برد، و بدانکهمن، از آثار شوم چنین گناهان و لغزشهاى خطرناکی به خدا پناه می برم!
شیخ مفید، اختصاص، ص241
پ.ن:
وَمَا أُبَرِّئُ نَفْسِی
ۚ إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ
إِلَّا مَا رَحِمَ رَبِّی
ۚ إِنَّ رَبِّی غَفُورٌ رَّحِیمٌ
یوسف 53